Δημιουργία Ψηφιακών Εργαλείων για ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στη Βικιπαίδεια

by author page

featured

Το Σχολείο Βικιπαίδειας ήταν παγκοσμίως η πρώτη εθελοντική προσπάθεια να διδάσκεται συστηματικά, σε τακτικές συναντήσεις με διάρκεια μερικών μηνών, η συγγραφή στη Βικιπαίδεια, ταυτόχρονα με την καλλιέργεια της μάθησης με νέους τρόπους μέσα από τη συγγραφή, την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση στάσεων ζωής.

Παγκόσμια πρώτο δημιούργησε ομάδα οκτάχρονων δημιουργών λημμάτων από μαθητές της Τρίτης Τάξης Δημοτικού Σχολείου.

Βασικό στοιχείο που συνετέλεσε στην επιτυχία του ήταν τα ψηφιακά εργαλεία που παρήγαγε και χρησιμοποίησε, τα οποία ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και βελτιώνουν ποιοτικά το αποτέλεσμα του παραγόμενου περιεχομένου.

 

 

 

Το 2017 και 2018, το εργαλείο υποβοήθησης συγγραφής που αναπτύχθηκε στην ελληνική Βικιπαίδεια στα πλαίσιο του Σχολείου Βικιπαίδειας, ενισχύθηκε με δυνατότητα ενσωμάτωσης βιβλιοθηκών λημμάτων και μεταφράστηκε σε 12 ακόμα γλώσσες, για χρήση στις αντίστοιχες Βικιπαίδειες. Όταν κανείς πλέον ζητά να ξεκινήσει ένα λήμμα για ένα επάγγελμα, για παράδειγμα, απλώς επιλέγει τον τύπο του λήμματος και συμπληρώνει μια φόρμα. Η βιβλιοθήκη αυτή αναμένεται να εμπλουτιστεί και να οργανωθεί δομικά, ώστε να προκύψει η τελική μορφή του νέου ψηφιακού εργαλείου συγγραφής λημμάτων. Στο μέλλον η βιβλιοθήκη προσχεδίων λημμάτων προβλέπεται να είναι ένα από τα κριτήρια ποιότητας των λημμάτων της Βικιπαίδειας και να ενσωματωθεί σε πιο εξελιγμένο συγγραφικό εργαλείο εντός της Βικιπαίδειας.

 

 

 

Εκτιμάται πως η χρήση της βιβλιοθήκης λημμάτων θα δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής με καλύτερους όρους, σε πολλούς ανθρώπους και ομάδες με ελαττωμένες ως τώρα ευκαιρίες συμμετοχής στην αλληλεπίδραση με τη γνώση μέσα από τη συγγραφή στη Βικιπαίδεια.