Ο Σύλλογος Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που προάγει τη σύγχρονη εκπαίδευση (γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις ζωής) και το κοινό καλό μέσα από τη συγγραφή στην Wikipedia. Προέρχεται από την Κοινότητα των Συντακτών της Wikipedia και ιδρύθηκε το 2017 στην Αθήνα ως συνέχεια συστηματικών επιμορφωτικών δράσεων των ιδρυτών του από το 2014. Σήμερα αριθμεί 30 μέλη. Η δράση του εκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης και στην άτυπη εκπαίδευση, με πάνω από 700 άμεσα ωφελούμενους, ενώ δίνει έμφαση στην αύξηση των δυνατοτήτων για συμμετοχή σε ομάδες με λιγότερες ευκαιρίες.

 

Ο Σ.Σ.Κ.Β.Ε. έχει αναπτύξει καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία στην Wikipedia μέσω των οποίων η συγγραφή εγκυκλοπαιδικών λημμάτων υποβοηθείται με θεματικούς χάρτες, δομημένους σκελετούς και ενσωματωμένες οδηγίες συμπλήρωσης, με τη χρήση απλών κλικ. Το 2016 το 8-10% των νέων λημμάτων της ελληνικής Wikipedia προήλθε από ωφελούμενους των επιμορφωτικών του προγραμμάτων. Υπό την καθοδήγησή του το 2017, οκτάχρονοι μαθητές της Τρίτης Τάξης του Δημοτικού Σχολείου, παγκόσμια πρώτοι, δημιούργησαν 11 νέα λήμματα στην Βικιπαίδεια. Από το 2019 ο Σύλλογος διεξάγει προγράμματα με μαθητές της Ειδικής Αγωγής.

 

Η παροχή εφοδίων προς όλους για να δημιουργούν ελεύθερο ψηφιακό περιεχόμενο και να διαμοιράζουν τη γνώση επεκτείνεται με τη μάθηση μέσα από τη συγγραφή και την καλλιέργεια συγγραφικών και ψηφιακών δεξιοτήτων που συμπληρώνονται από την καθοδήγηση στην ορθή αλληλεπίδραση στο διαδικτυακό περιβάλλον και σε υγιείς στάσεις που αφορούν την κοινωνική ενεργοποίηση και προσφορά, τον δημόσιο λόγο και τα πνευματικά δικαιώματα, με στόχο την ενίσχυση των ανθρώπινων ευκαιριών επιβίωσης απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

 

Διοικητικό Συμβούλιο:

Πρόεδρος: Κεφαλάς Εμμανουήλ
Αντιπρόεδρος: Άγγελος Σιώρος
Γενικός Γραμματέας: Γεώργιος Παπαμήτσος
Ειδικός Γραμματέας: Αναστάσιος Παλιούρας
Ταμίας: Ιωάννης Παπαϊωάννου
Μέλος: Αργυρούλα Πέτρου
Μέλος: Βασίλειος Μανιμάνης

 

Ιστορικό του Συλλόγου

 

Κύρια δράση

 

Οικονομικά στοιχεία

 

Καταστατικό: