Εγχείρηση ανοικτής καρδιάς/Επεξεργασία λήμματος «επί χάρτου»

Βιβλίο: Κεφάλαιο 2 «Το Εσωτερικό του Υπολογιστή» (σελ.109 – 112) (15 λεπτά)

Το μάθημα αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ενός τουλάχιστον παλιού (μη χρηστικού) υπολογιστή Το ονομάζω «εγχείρηση ανοικτής καρδιάς» γιατί ενθουσιάζονται οι μαθητές στην ιδέα ότι «θα κάνουμε χειρουργείο».

Ξεκινώ λέγοντας ότι όπως οι φοιτητές ιατρικής εξασκούνται σε ανθρώπινα πτώματα για να μάθουν την ανατομία του σώματος, έτσι εμείς θα κοιτάξουμε μέσα σε έναν «ξεκοιλιασμένο» υπολογιστή να δούμε τι γίνεται μέσα. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και μέσα σε 10 λεπτά οι μαθητές περιεργάζονται το υλικό (μητρική, επεξεργαστής, RAM, ROM, κάρτες επέκτασης,τροφοδοτικό κλπ.) ενώ ο καθηγητής κάνει ερωτήσεις και απαντάει σε απορίες. Δεν αφήνω ποτέ πάνω από 10 λεπτά γιατί θα αρχίσουν οι μαθητές να βρίσκουν διάφορες πρωτότυπες χρήσεις για τα εξαρτήματα και μπορεί να γίνει ζημιά (π.χ., ο επεξεργαστής με τις ακίδες του αποκτά ρόλο… βούρτσας για τα μαλλιά!)

Επεξεργασία λήμματος από εκτύπωση (30 λεπτά)

Οι μαθητές έχουν φέρει εκτυπώσεις λημμάτων. Για να συνδέσω τη δραστηριότητα με το προηγούμενο μάθημα και να δείξω ότι και ένας βοσκός μπορεί να γίνει συντάκτης στη Βικιπαίδεια, ασχολούμαστε με το λήμμα Πρόβατο: δείχνω τη φωτογραφία του βοσκού να κολυμπάει με το κοπάδι του και εξηγώ ότι την έφερε στο Εσπερινό Σχολείο Αργ/λίου πριν 9 χρόνια μαθητής ο οποίος ήταν και βοσκός. Η φωτογραφία αυτή είχε κάνει εντύπωση και είχε συζητηθεί στη Βικιπαίδεια…  δεν ήξερε ο κόσμος ότι κολυμπούν τα πρόβατα! Και στην ερώτηση «πώς μπαίνουν τα πρόβατα στο νερό;» η απάντηση που έδωσε ο Παναγής (δημιουργός της εικόνας): «σπρώχνεις το ένα μέσα και τα άλλα ακολουθούν… σαν τα πρόβατα! Τονίζω ότι αυτή είναι μια πληροφορία που δύσκολα θα μπει σε μια εγκυκλοπαίδεια π.χ. από έναν καθηγητή Πανεπιστημίου, γιαυτό στη Βικιπαίδεια η κάθε συνεισφορά οποιουδήποτε πολίτη οπουδήποτε στον κόσμο είναι πολύτιμη.  Στη συνέχεια οι μαθητές ατομικά ή σε ομάδες προσπαθούν να βρουν λάθη ή παραλείψεις στα λήμματα που έφεραν.

Εδώ υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ των δυο τμημάτων: από το Β1 έφεραν 5 μαθητές εκτυπωμένα λήμματα, από το Β2 κανείς. Οπότε «έπαιξαν» δυο σενάρια: στο τμήμα Β1 χωρίστηκαν οι μαθητές σε ομάδες για συζήτηση των λημμάτων που έφεραν, στο Β2 ζήτησα «παραγγελιές» για λήμματα που ήθελαν ώστε να τους τα φέρω την επόμενη φορά.