Σύνδεση Υπολογιστών και Είδη Δικτύων/Wikimedia Commons Photo Challenge

Βιβλίο: Κεφάλαιο 4 «Σύνδεση Υπολογιστών» σελ. 121, «Είδη δικτύων» σελ. 124. 

Το Κεφάλαιο 4 έχει αντικείμενο τα Δίκτυα Υπολογιστών. Περιοριζόμαστε στο διαχωρισμό των δικτύων ανάλογα με το φυσικό μέσο σύνδεσης (ενσύρματα – ασύρματα) και τη γεωγραφική έκταση (LAN – MAN – WAN). Πάντα αναλύω την ενσύρματη σύνδεση στις τρεις περιπτώσεις «καλώδιο δικτύου ή Ethernet – ομοαξονικό – οπτικές ίνες» εξηγώντας βέβαια ότι οι οπτικές ίνες διαφέρουν στο υλικό (γυαλί όχι μέταλλο). Για την ασύρματη λέω ότι εκτός από το γνωστό wifi υπάρχει και η σύνδεση μέσω κινητής τηλεφωνίας και δορυφόρου. Επίσης, στα είδη δικτύων αναφέρω το PAN (Personal Area Network) που δεν υπάρχει στο βιβλίο.

Βικιπαίδεια: Commons Photo Challenge

Τα Commons είναι ένας καλό τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος να μπαίνει στη λογική των εγχειρημάτων. Όλοι  λίγο-πολύ έχουν ένα κινητό ή τάμπλετ με φωτογραφική μηχανή, λίγοι γνωρίζουν ότι μπορούν να προσθέσουν αξία σε ένα λήμμα εμπλουτίζοντάς το με φωτογραφία, ήχο ή βίντεο!

Από το πρόγραμμα Wikitherapy διαπίστωσα πως το Photo Challenge είναι ένας καλό τρόπος να «σπάσεις τον πάγο» σε ένα κοινό με ετερόκλητα ενδιαφέροντα:Ο διαγωνισμός «τρέχει» κάθε μήνα με δυο τουλάχιστον θέματα. Στο τέλος του μήνα κλειδώνουν οι συνεισφορές και οι χρήστες ψηφίζουν για τις καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού. Στο τέλος του επόμενου μήνα ανακοινώνονται οι νικητές και προστίθεται το σχετικό template του νικητή στη σελίδα.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες φωτογραφιών: ένας μαθητής ασχολείται με παραδοσιακό χορό. Μπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις του συλλόγου του! Επιπλέον, δεν υπάρχουν λήμματα για τους παραδοσιακούς χορούς της Κεφαλονιάς. Μπορεί να τα ξεκινήσει!