Παλμοκωδική διαμόρφωση/εγκυκλοπαιδικότητα στη Βικιπαίδεια

Βιβλίο: σελ. 108 «Τι επιλέγουμε, αναλογικό ή ψηφιακό;»και σελ. 118 «Πολυμέσα» (20 λεπτά)

Αντικείμενο του μαθήματος αυτού είναι να καταλάβουν οι μαθητές ότι η φύση μας «προσφέρει» αναλογική πληροφορία, η οποία πρέπει να γίνει ψηφιακή προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας και να ξαναγίνει όταν χρειαστεί αναλογική για να είναι χρήσιμη στον άνθρωπο.

Για να γίνει αυτό αντιληπτό χρησιμοποιώ για παράδειγμα τη φωνή μου και φτιάχνω μια κυματοειδή αναπαράσταση της φωνής μου την ώρα που μιλάω, δείχνοντας ότι η καμπύλη είναι συνεχής. Τους ρωτάω αν μπορεί να γίνει ψηφιακή η πληροφορία και στη συνέχεια χωρίζω το σήμα σε στάθμες, στην κάθε στάθμη αντιστοιχίζω (αυθαίρετα, χάριν εξοικονόμησης χρόνου στο μάθημα) έναν δεκαδικό άριθμο, στον οποίο μετά αντιστοιχίζω αυθαίρετα ένα δυαδικό αριθμό. Επιλέγω συνήθως 8 bit ώστε να εμπεδώσουν και την έννοια 8 bits = 1 byte. Τους εξηγώ ότι αυτό λέγεται δειγματοληψία (το συνδέω και με τον όρο sampling που τον έχουν ακούσει όσοι ασχολούνται με ηλεκτρονική μουσική)  και ότι όσο πιο κοντά είναι τα διαστήματα τόσο πιο πιστό είναι το σήμα. Λέω μετά ότι αυτή η πληροφορία καταλήγει σε «ένα ποτάμι από 0 και 1» το οποίο μεταδίδεται από τον πομπό και που με αντίστροφη διαδικασία ξαναγίνεται αναλογική στον δέκτη. Μόνον αφότου το καταλάβουν και επιβεβαιώσουν ότι δεν είναι δύσκολο τους λέω ότι αυτό που μόλις κάναμε είναι η αρχή λειτουργίας της Παλμοκωδικής Διαμορφωσης PCM και ότι είναι αντικείμενο του μαθήματος «Τηλεπικοινωνίες» στο Πολυτεχνείο… και ότι η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται στην κινητή τηλεφωνία.

Συζήτηση: Εγκυκλοπαιδικότητα στη Βικιπαίδεια (30 λεπτά)

Ρωτάω αν γνωρίζουν τη Βικιπαίδεια (Wikipedia). αν την έχουν χρησιμοποιήσει και πώς/γιατί. Η επόμενη ερώτηση είναι αν γνωρίζουν ποιοι γράφουν τη Βικιπαίδεια. Αφού γίνει αντιληπτό ότι ΟΛΟΙ μπορούν να γράψουν, ρωτάνε «και τι γίνεται αν γράψεις ό,τι θέλεις; δεν είναι καλό αυτό!»

Και ξεκινώ την ιστορία του «Μπάρμπα Μήτσου από τα Ζόλα» (χωριό της Κεφαλονιάς), που μαθαίνει ότι υπάρχει στο Ίντερνετ μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια και θέλει να γράψει για τον εαυτό του. Βάζει στον τίτλο «Μπάρμπα Μήτσος από τα Ζόλα», γράφει για την οικογένειά του, τραβάει και μια σέλφι με το κοπάδι του, την ανεβάζει και πατάει «αποθήκευση». Ρωτάω: «μπορεί να το κάνει;» Οι περισσότεροι απαντάνε ναι. «Πόση διάρκεια ζωής δίνετε στο λήμμα;» Μου απαντούν 5 λεπτά, και τους λέω μέσα είστε και πολύ είναι. Το λήμμα θα διαγραφεί.

Απογοητεύεται ο Μπάρμπα-Μήτσος ωστόσο δεν το βάζει κάτω, σκέφτεται ότι δεν θα τους άρεσε το Μπάρμπα Μήτσος και αλλάζει τον τίτλο σε «Δημήτρης από τα Ζόλα», να πάλι το βιογραφικό του, τα πρόβατά του, αποθηκεύει και πάλι. Δεύτερη διαγραφή. Πλέον οι μαθητές διασκεδάζουν και έχουν «μπει» στο παιχνίδι.

Επίμονος Κεφαλονίτης ο μπάρμπας, αποφασίζει να το παίξει κυριλέ, βάζει «Δημήτριος Αντζουλάτος» (τυχαίο το ονοματεπώνυμο για να μην παρεξηγηθώ!), ξανά τα πρόβατα, τα στοιχεία του και αποθηκεύει ευχαριστημένος ότι πλέον τα έχει καταφέρει. Και τρώει τρίτη διαγραφή, και προειδοποίηση ότι αν συνεχίσει θα φάει φραγή. Διότι ο Μπάρμπα-Μήτσος δεν γνωρίζει τον κανόνα της Εγκυκλοπαιδικότητας.

Ο μπάρμπα-Μήτσος όμως δεν το παίρνει κατάκαρδα, γιατί κατάλαβε ότι ο λόγος που διέγραψαν τις προσπάθειές του δεν είναι επειδή είναι βοσκός, αλλά επειδή δεν είναι εγκυκλοπαιδικό το λήμμα που προσπαθούσε να γράψει για τον εαυτό του. Εδώ ζήτησα από τα παιδιά να φέρουν – όσοι έχουν εκτυπωτή – ένα λήμμα, όποιο θέλουν, στο επόμενο μάθημα. Αναθέτω όμως και σε έναν εθελοντή να φέρει σε εκτύπωση το λήμμα «Πρόβατο», μαζί με τις φωτογραφίες (εξηγώ ότι για να βγει καλή η εκτύπωση μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο PDF στο sidebar της ΒΠ)