ΙΑΚΕ: 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο – Τεκμηρίωση λημμάτων

by author page

Categories

3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή: «Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Εκπαίδευση, Κοινωνία και Πολιτική Παιδεία»

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017
ΙΑΚΕ «Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών»:

«Η ελληνική Wikipedia, τα μνημεία, τα μουσεία και οι συγγραφείς των λημμάτων της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας. Πως επιλέγουμε θέματα και πού/πώς βρίσκουμε τις κατάλληλες πηγές για την τεκμηρίωση»

  • Μιμίκα (Δήμητρα) Κρίγκα , Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Αρχαιολόγος
  • Μάνος ΚεφαλάςΕκπρόσωπος του Συλλόγου Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας

Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia είναι ίσως ο σημαντικότερος και πιο γνωστός ιστότοπος για την συλλογή πληροφοριών σε διάφορα θέματα. Ξεχωριστό της χαρακτηριστικό είναι ότι τα λήμματα της παρέχουν συνδέσμους που οδηγούν τον χρήστη σε σχετικές σελίδες με επιπλέον πληροφορίες. Το ελληνικό παρακλάδι της εγκυκλοπαίδειας, η Βικιπαίδεια, φαίνεται να έχει πολύ ακόμη δρόμο να διασχίσει προκειμένου να θεωρείται ισάξιο του αντίστοιχου αγγλόγλωσσου ιστότοπου.

Η παρούσα μελέτη εστιάζει στα θέματα που αφορούν στα αρχαία και νεώτερα μνημεία και μουσεία της ελληνικής επικράτειας, ως περιπτώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν λήμματα στην ελληνική Wikipedia από όχι κατ΄ ανάγκη ειδικούς, αλλά από τον κάθε χρήστη.Πως θα μπορούσε λοιπόν ένας ενήλικας χρήστης με ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά να δουλέψει δικτυακά ή και επί τόπου (κάνοντας επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και συγκεντρώνοντας υλικό), προκειμένου να συγγράψει λήμματα στην Wikipedia;Προτείνεται η δικτυακή έρευνα για την συγκέντρωση υλικού ως ευκολότερη για τους πολλούς, μια και δεν έχουν όλοι πρόσβαση στις μεγάλες και εξειδικευμένες αρχαιολογικές βιβλιοθήκες των αστικών κέντρων. Επίσης η συγγραφή λημμάτων σε μια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια αποτελεί τρόπο διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου του ενήλικα, οπότε πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατόν ευκολότερο τρόπο. Ανάμεσα στις προδιαγραφές που θέτει η Wikipedia στους επίδοξους συγγραφείς λημμάτων είναι να γράφουν όσο το δυνατόν με πιο επίπεδο και αντικειμενικό τρόπο και να τεκμηριώνουν με ορθό τρόπο τις πηγές τους.Αυτό όμως δεν το ξέρουν όλοι, οπότε η παρούσα μελέτη προτείνει τρόπους για να μάθει ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η να επιλέγει τις έγκυρες πηγές που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο για αυτά τα θέματα.