Wikimedia Diversity Conference 2017

by author page

featured

Μάνος Κεφαλάς, αναφορά

Photo credits:
Jonatan Svensson Glad, CC BY-SA 4.0

Τον Νοέμβριο συμμετείχα στο Wikimedia Diversity Conference 2017 που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη. Δεδομένου ότι το ενδιαφέρον μου στρέφεται προς τους ανθρώπους που θα χρειάζονταν βοήθεια για να συμμετάσχουν στη Βικιπαίδεια, το συνέδριο αυτό ήταν για μένα το πιο ζεστό από όσα έχω συμμετάσχει. Σκοπός του συνεδρίου είναι η εξίσωση των ευκαιριών συμμετοχής στη Βικιπαίδεια για όλους, με εστίαση στη διαφορετικότητα στο φύλο, τις σωματικές και διανοητικές ικανότητες, τη διαφοροποίηση στη γλώσσα, τον τόπο και την εθνικότητα.

 

Η κεντρική έννοια που διέπνεε το συνέδριο ήταν το equity. Για να αντιληφθεί κανείς την έννοια της ίσης ευκαιρίας για όλους (equity), έναντι της ισότητας (equality) ίσως αρκεί η εικόνα τριών ανθρώπων διαφορετικού ύψους που προσπαθούν να παρακολουθήσουν έναν αθλητικό αγώνα πίσω από τον ξύλινο φράχτη του γηπέδου της γειτονιάς, και μόνο ο ένας φτάνει να δει πάνω από αυτόν. Ισότητα είναι, αν έχεις τρία κιβώτια να πατήσουν πάνω, να δώσεις από ένα κιβώτιο στον καθένα. Ο λιγότερο ψηλός όμως δεν φτάνει να δει έτσι. Ίση ευκαιρία δίνεται όταν πάρει ο λιγότερο ψηλός άνθρωπος δύο κιβώτια. Έτσι μπορούν και οι τρεις να βλέπουν τον αγώνα.

 

Για να φτάσουμε στις ίσες ευκαιρίες συμμετοχής, διερευνήσαμε τα προβλήματα και τις αιτίες που μας απομακρύνουν από τον στόχο μας αυτόν. Παρουσιάστηκαν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, οι δυσκολίες και τα αποτελέσματα. Συμμετείχαμε σε τραπέζια εργασίας, αλλάζοντας συνεχώς ομάδες όπου επεξεργαζόμασταν και διαχέαμε τις ιδέες και την εμπειρία μας. Συμμετείχαμε σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωριστούμε με «πολύ διαφορετικούς» αλλά τελικά «πολύ ίδιους» ανθρώπους.

 

Σε ηλεκτρονική ψηφοφορία για το χάσμα οι κυρίαρχες τάσεις που καταγράφηκαν ήταν:

Κατάθεση εμπειρίας
Ανεπιφύλακτη προκατάληψη διαποτίζει τα πάντα
Έκπληξη όταν ακούσαμε για
Ανοικτότητα στη συμμετοχή, αλληλεγγύη, απομόνωση
Σε τι θα επιλέγαμε να δουλέψουμε πάνω
Δεν είμαστε τόσο ανοικτοί όσο θα μπορούσαμε να είμαστε

 

Υπήρξαν σημαντικές ομιλίες, και κάποιες ξεχώριζαν. Συζητήθηκε το ζήτημα της καταγραφής της γνώσης σε όλες της γλώσσες στα Wiki, το πώς να γίνονται πιο φιλικές και ανοικτές οι δράσεις μας στον κόσμο πέρα από τη Βικιπαίδεια, το πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία στην εξίσωση των ευκαιριών, και πως ο σχεδιασμός προγραμμάτων πρέπει να γίνεται με επίγνωση ώστε να λαμβάνεται υπόψιν η ποικιλία και η διαφορετικότητα. Παρουσιάστηκαν οι δυσκολίες συμμετοχής σε ιδιαίτερα κοινωνικά περιβάλλοντα αλλά και σε συνηθισμένα σε εμάς, όπως τα ομοφοβικά. Το ζήτημα του κλεισίματος του χάσματος των φύλων ήταν κυρίαρχο. Είδαμε εργασίες με συγγραφικές ομάδες όπως ψυχικά ασθενείς, κάτι που ξεκίνησε από την Κεφαλονιά και κλιμακώθηκε στην Αργεντινή. Έχοντας από την Ελλάδα την εμπειρία με οκτάχρονους λημματογράφους και ανθρώπους τρίτης ηλικίας, ένιωσα για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, ως κοινό παρανομαστή, τη διάθεση να γίνονται πράγματα ως και σε σε προσωπικό επίπεδο για να δίνουμε σε όλους την ευκαιρία που μπορέσαμε ευκολότερα να έχουμε εμείς. Το ζήτημα της παρενόχλησης των συντακτών είχε ξεχωριστή ομιλία και οι λεπτομέρειες και οι πτυχές που παρουσιάστηκαν, οι οποίες μας αφορούν σχεδόν καθρεπτικά ως κοινότητα, δείχνουν πως υπάρχει επίγνωση και διάθεση χειρισμού των δύσκολων καταστάσεων, δόθηκε μάλιστα η υπόσχεση νέων διαδικασιών μέσα στο 2018.

 

Αυτά όλα κλείνουν σε δύο στρατηγικές κατευθύνσεις για τη Γνώση: Υπηρεσίες και Ίσες Ευκαιρίες

«Ως το 2030, το Wikimedia θα έχει γίνει η θεμελιακή υποδομή του οικοσυστήματος της ελεύθερης γνώσης και οποιοσδήποτε μοιράζεται το όραμά μας θα έχει τη δυνατότητα να είναι μαζί μας».

 

  • Πέρα από τη συλλογή και διάθεση περιεχομένου, η πλατφόρμα μας θα διασυνδέεται με όλους και όλα και μέσα από συμμαχίες και συνεργασίες θα γίνεται ανταλλαγή και οργάνωση ελεύθερου περιεχομένου και αξιόπιστης γνώσης, και πέρα από τα όρια του δικού μας περιεχομένου.
  • Ως κοινωνικό κίνημα, θα εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στη γνώση και τις κοινότητες που έχουν μείνει απέξω, από ισχυρές δομές και προνόμια. Θα γίνουμε άνθρωποι από κάθε υπόβαθρο που θα χτίσουμε δυνατές και πολυποίκιλες κοινότητες. Θα σπάσουμε τα κοινωνικά, πολιτικά, και τεχνικά τείχη που εμποδίζουν τον κόσμο να έχει πρόσβαση και να συνεισφέρει στην ελεύθερη γνώση.

 

 

Εδώ θέλω να τονίσω τη σημαντικότητα τέτοιων συνεδρίων, τα οποία ανοίγουν ευκαιρίες μέσα από την διεθνή κοινότητα, η οποία ανταποκρίνεται με υγεία στις προσπάθειες που δίνουν πραγματικές λύσεις σε προβλήματα. Αποτέλεσμα του Wikimedia Diversity Conference 2017 ήταν η αναγνώριση του προχείρου της ελληνικής Βικιπαίδειας ως εργαλείο το οποίο μπορεί να θεραπεύσει σημαντικά το ζήτημα των ίσων ευκαιριών στη συμμετοχή στη Βικιπαίδεια. Η σημαντικότητα προκύπτει και από τα πρόσωπα που επέλεξαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της ιδέας, με χρηματοδότηση ώστε το πρόχειρο να μεταφερθεί αρχικά σε έναν αριθμό γλωσσών που μπορούν να υποστηριχθούν και έπειτα να μετεξελιχθεί σε gadget της Wikipedia.